ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα που ακολουθούμε, στηρίζεται σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους λαμβάνοντας υπόψη την ατομικότητα, τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες, τις κοινωνικές αξίες και τα προϊόντα πολιτισμού του κάθε παιδιού.

Στόχος μας είναι να ανακαλύψει το παιδί  τη μοναδικότητα, τις ικανότητες και τις κλίσεις του. Να καλλιεργήσει τις δυνατότητες επικοινωνίας και έκφρασης, να γνωρίσει τον έμψυχο και άψυχο κόσμο που το περιβάλλει, τις ανθρώπινες αξίες, την ίδια τη ζωή.

Μέσω του παιχνιδιού, της ανακάλυψης και του βιωματικού τρόπου μάθησης προσεγγίζουμε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Δίνουμε έμφαση στη διαθεματικότητα, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα για ένα θέμα από πολλές πηγές. Επίσης ενδιαφερόμαστε για το τί γνωρίζουν τα παιδιά και τι θα ήθελαν να μάθουν.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική είναι η κινητήρια δύναμη που καλλιεργεί την αισθητική και  δημιουργική ικανότητα και ευαισθησία του παιδιού. Μέσα από τη μουσική προπαιδεία και την μουσικοκινητική αγωγή το παιδί αποκτά δεξιότητες όπως η ακουστική αντίληψη, ο τεχνικός έλεγχος της φωνής και των μουσικών οργάνων, η κατανόηση μουσικών εννοιών, η κίνηση και ο ρυθμός. Μαθαίνει να εκφράζει τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Αποκτά καλή συναισθηματική κατάσταση, κατανοεί και απολαμβάνει τη μουσική.

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Στην δραστηριότητα των αγγλικών τα παιδιά με ένα παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο εκτίθενται σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές της φυσικής επικοινωνίας. Μαθαίνουν λέξεις και εκφράσεις διασκεδάζοντας, τραγουδώντας, χορεύοντας και ζωγραφίζοντας. Χρησιμοποιούμε οπτικά ερεθίσματα, τα οποία είναι σημαντικά για την εμπέδωση σ’ αυτή την ηλικία όπως κάρτες, παζλ και βιντεοπροβολές. Διαβάζουμε αγγλικές ιστοριούλες και τις ζωντανεύουμε μέσα από παιχνίδια ρόλων.

ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής, εμπιστοσύνης, συντροφικότητας και ασφάλειας το παιδί εκφράζεται, δημιουργεί, επικοινωνεί, μαθαίνει τον εαυτό του και τον κόσμο, εκτονώνεται και απελευθερώνεται. Ανακαλύπτει τις εκφραστικές του δυνατότητες  μέσα από το διάλογο, τον αυτοσχεδιασμό και την παντομίμα. Μοιράζεται εμπειρίες, φόβους, ανησυχίες, συναισθήματα και ιδέες. Αποκτά αισθητική αντίληψη και θεατρική παιδεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η χρήση της γλώσσας οικοδομείται σταδιακά μέσα από την προφορική επικοινωνία, τον εμπλουτισμό λεξιλογίου, την επίλυση προβλημάτων και την αιτιολόγηση απόψεων. Το παιδί αποκτά εμπειρίες ανάγνωσης και γραφής, μέσα από την αναγνώριση και αποκωδικοποίηση των γραμμάτων με βιωματικούς τρόπους όπως η γραφή και η εκτέλεση μιας συνταγής, η αποστολή μιας πρόσκλησης, η δημιουργία μιας ιστορίας. Το παιδί ωθείται στην φωνολογική επίγνωση και στην φιλαναγνωσία μέσα από πληθώρα ερεθισμάτων.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΣΚΕΨΗ

Το  παιδί μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες καλλιεργεί  την λογικομαθημτατική του σκέψη εφαρμόζοντας την στην καθημερινή πρακτική. Κατανοεί χωροχρονικές έννοιες και συγκρίνει διάφορα μεγέθη. Μαθαίνει  να αντιστοιχίζει, να ταξινομεί -ομαδοποιεί, να σειροθετεί, να απαριθμεί, να ακολουθεί μοτίβα. Αντιλαμβάνεται τη χρονική ακολουθία και αναγνωρίζει σχήματα και αριθμούς στο οικείο περιβάλλον του.

ΕΞΕΡΕΥΝΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Βασική επιδίωξη αυτού του γνωστικού αντικειμένου είναι το παιδί να βιώσει, να ανακαλύψει και να εξερευνήσει το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Αντιλαμβάνεται τη γη, τη ζωή και τις φυσικές επιστήμες. Υιοθετεί βασικούς κανόνες υγιεινής και καλλιεργεί την οικολογική του συνείδηση, δημιουργώντας θετικές στάσεις προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

Το παιδί καλείται καθημερινά  να αναγνωρίζει  και να  αποδέχεται  τα  συναισθήματα  του, ακόμη και αν αυτά είναι αρνητικά  όπως η  ζήλια ή ο θυμός,  ως φυσιολογικά συναισθήματα.  Μέσα από ήρεμες διαδικασίες μαθαίνει να τα διαχειρίζεται αποτελεσματικά έτσι  ώστε να οδηγηθεί σε προσωπική ενδυνάμωση και να αποκτήσει θετική στάση για τη ζωή. Αποδέχεται τη διαφορετικότητα και επιλύει τις διαφορές του με ενσυναίσθηση. Αποκτά το αίσθημα της δικαιοσύνης και της υπευθυνότητας.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Μέσα από κινητικά παιχνίδια και δραστηριότητες το παιδί ανακαλύπτει το σώμα του και καλλιεργεί την αδρή και λεπτή του κινητικότητα και την αμφιπλευρικότητα. Αποκτά επιδεξιότητα στην ευελιξία και τον συντονισμό των κινήσεών του, στον προσανατολισμό στο χώρο. Ενδυναμώνει τα μέλη του σώματός του.  Εκφράζεται με το σώμα του μέσα από κινητικές αναπαραστάσεις.  Λειτουργεί ομαδικά και συνεργατικά.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Τα παιδιά εκφράζουν τις σκέψεις, τα βιώματα και τα συναισθήματά τους μέσα από τη ζωγραφική και τις εικαστικές δημιουργίες. Πειραματίζονται με διάφορα υλικά. Εξασκούνται στη λεπτή τους κινητικότητα  στη χρήση ψαλιδιού. Πλάθουν, μορφοποιούν και τυπώνουν με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιούν μικτές τεχνικές. Έρχονται σε  επαφή με διάφορα έργα τέχνης, γνωρίζουν Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες καθώς και βασικές τεχνοτροπίες.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στη σημερινή εποχή, ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Το παιδί μεγαλώνοντας στην εποχή της τεχνολογίας εξερευνεί και ανακαλύπτει τον κόσμο στον οποίο ζούμε μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον του ηλεκτρονικού υπολογιστή.  Δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς γνωστικούς τομείς και αποκτά βιωματικές γνώσεις. Κατανοεί τη χρήση του και αναγνωρίζει τη βοήθειά του στη μάθηση. Αποκτά δεξιότητες του 21ου αιώνα.