ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Εκπαιδευτική ρομποτική… συνεργαζόμαστε, δημιουργούμε, μαθαίνουμε!!!

Στα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο των θετικών επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας.

Για τα παιδιά του δημοτικού το μάθημα αρχίζει με την παρουσίαση μιας θεματικής, νέας κάθε φορά. Η ομάδα μας συζητάει προσπαθώντας να βρει την απάντηση σε ερωτήματα όπως: Πώς δημιουργείται ένας σεισμός; Τί μας κρατάει επάνω στην γη; Πώς πετάει το αεροπλάνο; Τί υπάρχει στο διάστημα; Τι είναι η ταχύτητα; Πώς λειτουργεί ο καταπέλτης;

Μετά το πέρας της συζήτησης σειρά έχει η μηχανική. Οι μαθητές μοιράζονται σε υποομάδες και χρησιμοποιώντας τα εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής lego wedo2 (για παιδιά ηλικίας 6 – 8 ετών) και lego ev3 mindstorms (για παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω) κατασκευάζουν μηχανισμούς, που  θα τους βοηθήσουν να δώσουν απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Στους μηχανισμούς αυτούς προσθέτουν κινητήρες, αισθητήρες και «εγκέφαλο» μετατρέποντάς τους σε ρομπότ!

Έχοντας πλέον κατασκευάσει το ρομπότ τους δεν μένει τίποτε άλλο παρά να το θέσουν σε λειτουργία φέρνοντας εις πέρας την αποστολή που θα τους δοθεί. Ο προγραμματισμός γίνεται με την χρήση tablet ή laptop ενώ το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι ειδικά διαμορφωμένο για τις ηλικίες των μαθητών , αντίστοιχο του εκπαιδευτικού πακέτου που χρησιμοποιείται. Η δραστηριότητα λοιπόν ολοκληρώνεται «ζωντανεύοντας» τις δημιουργίες των παιδιών.

Στα μαθήματα ρομποτικής τα παιδιά καλλιεργούν το ομαδικό τους πνεύμα, έρχονται σε επαφή με νέες τεχνολογίες καθώς και με τις επιστήμες S.T.E.M., αναπτύσσουν την αλγοριθμική τους σκέψη και την λεπτή τους κινητικότητα ενώ συγχρόνως εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.